Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Σχετικά με τη διοικητική και υπηρεσιακή υπαγωγή του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αποστολάτος Βαΐτσης είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού σχετικά με τη διοικητική και υπηρεσιακή υπαγωγή του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα, η οποία συζητήθηκε τη Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, και έχει ως ακολούθως:
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη διοικητική και υπηρεσιακή υπαγωγή του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα»
Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, που βρίσκεται στις Βάσσες της Φιγαλείας της επαρχίας Ολυμπίας του Νομού Ηλείας, αποτελεί μνημείο μείζονος ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας και γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ήδη από το 1986, και θεωρείται ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου. Δεδομένης της απόφασης της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του οικείου Υπουργείου για διοικητική και υπηρεσιακή μεταφορά του Ναού στη ΛΗ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας από τη Ζ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων της Ηλείας όπου υπαγόταν βάσει σχετικής απόφασης του 1986 (ΦΕΚ 837/Β/4-12-1986),
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την οριστική λύση της Ιστορικής υπόθεσης αυτής και την αποκατάσταση της διοικητικής και υπηρεσιακής υπαγωγής του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στη Ζ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων της Ηλείας;

Ο Υπουργός, στην απάντηση του, αναγνώρισε ευθύς εξαρχής την σοβαρότητα του θέματος και την αναγκαιότητα αποκατάστασης της νομιμότητας.
Ο κ. Αποστολάτος τόνισε ότι η αποκατάσταση πρέπει να γίνει άμεσα, δεδομένου ότι ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας διαιρεί και με αφορμή αυτήν την ερώτηση του επεσήμανε το αναγκαίο επιστροφής και επαναπατρισμού των γλυπτών του Επικούριου Απόλλωνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share/Save/Bookmark Subscribe