Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Προβληματισμός στην Χαλκιδική για το ορυχείο χρυσού

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αποστολάτος Βαΐτσης κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη σχετικά με το ορυχείο χρυσού στη Χαλκιδική, η οποία έχει ως ακολούθως:


ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη

ΘΕΜΑ: «Προβληματισμός στην Χαλκιδική για το ορυχείο χρυσού»

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής της Χαλκιδικής εξαιτίας των αστραπιαίων ταχυτήτων με τις οποίες το οικείο Υπουργείο φαίνεται να έχει αδειοδοτήσει το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τα απερχόμενα δημοτικά συμβούλια και το Νομαρχιακό Συμβούλιο  έπρεπε να εργαστούν υπερεντατικά για να μελετήσουν 4.000 σελίδες, σχέδια και 100 χάρτες των τριών σχετικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, να συνεδριάσουν και να στείλουν τις γνωμοδοτήσεις τους στο ΥΠΕΚΑ, σε χρόνο ρεκόρ, δηλαδή το αργότερο μέχρι στις 3 Δεκεμβρίου 2010. Η εταιρεία επιμένει ότι επιχειρείται η αδειοδότηση μεταλλείων παραγωγής χρυσού χωρίς κυάνωση. Τέτοια μέθοδος δεν εφαρμόζεται πουθενά διεθνώς λένε οι κάτοικοι και συνεχίζουν τονίζοντας ότι η κυάνωση είναι η ίδια υδρομεταλλουργία και απαιτεί ποτάμια από νερό. Υπενθυμίζουν ότι και μόνο το σημερινό μεταλλείο Στρατωνίου μολύνει απαράδεκτα τα υπόγεια νερά, παρότι από πλευράς μεγέθους θεωρείται αμελητέα ποσότητα μπροστά στα επερχόμενα. 

Συνεπώς ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Γιατί η εσπευσμένη κίνηση αδειοδότησης του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου;
  2. Τι προτίθεται να πράξει άμεσα για να επιτύχει την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για το φυσικό περιβάλλον και την ύδρευση της περιοχής που αποτελεί δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό της χώρας μας;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share/Save/Bookmark Subscribe