Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Ομιλία στη Βουλή για Παραεμπόριο & παζάρι

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αποστολάτος Βαΐτσης σε ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης: «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών και άλλες διατάξεις», ανέφερε σχετικά με το θέμα του παραεμπορίου και του παζαριού, που απασχολεί επαγγελματίες και κατοίκους του Πειραιά:

(πρωινή Συνεδρίαση επί της αρχής 18/06/2009)
«Αναφέρεται για παράδειγμα το θέμα του υπαίθριου εμπορίου και των εμποροπανηγύρεων. Η ύπαρξη οργανωμένων υπαίθριων αγορών είναι μεν θεμιτή, αλλά θα πρέπει να λειτουργούν με νόμιμες άδειες και πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που θα τηρούνται απαρέγκλιτα.
Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω πού ακριβώς, ποια αλλαγή επιτελείται επ’ αυτού με τις αποσπασματικές διατάξεις που προτείνετε σήμερα. Γιατί δεν αντιμετωπίζεται ούτε συνολικά, ούτε ουσιαστικά το θέμα των λαϊκών αγορών, γιατί απλούστατα δεν μπαίνει καθόλου τάξη.
Θα σας πω για παράδειγμα ότι στη δική μου εκλογική περιφέρεια που είναι η πόλη μου, ο Πειραιάς μου, υπάρχει ένα μείζον σοβαρότατο πρόβλημα με όλες τις παράνομες αδειοδοτήσεις, με αποτέλεσμα να ισχύει ένα χάος στο κυριακάτικο παζάρι, το οποίο φυσικά έχει αντίκτυπο στη δραστηριότητα των εμπόρων του Πειραιά που έχουν κάνει διαβήματα και διαμαρτύρονται καθημερινά, αλλά και στην καθημερινότητα ημών υμών των Πειραιωτών, στο κυκλοφοριακό πρόβλημα κ.λπ..
Οι νόμιμες άδειες είναι διακόσιες οκτώ. Ωστόσο, αν κάνετε μία βόλτα ποτέ στον Πειραιά την Κυριακή, θα δείτε τουλάχιστον πέντε χιλιάδες παράνομους ανθρώπους και αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος της εφαρμογής του υφισταμένου νομοθετικού πλαισίου δεν είναι αυτός που θα έπρεπε. Με απλά λόγια, τα σχετικά νομοθετήματα δεν αρκούν. Έλεγχος δεν υπάρχει.
Οι Εμπορικοί Σύλλογοι, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά πιο συγκεκριμένα, κάνει λόγο για αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση του παράνομου υπαίθριου εμπορίου, του παραεμπορίου και της παραοικονομίας στην περιοχή του Πειραιά.
Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε επιτέλους τη χώρα μας, τον Πειραιά μου εγώ, τους κατοίκους του, το επιβατικό μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας από τις εικόνες ντροπής μιας τριτοκοσμικής πόλης που μόλις προχθές τουρίστες Ευρωπαίοι ομολογούσαν σε ρεπορτάζ πώς τους λήστεψαν τα πορτοφόλια.»

(απογευματινή Συνεδρίαση επί των άρθρων 18/06/2009)
«Σχετικά με το άρθρο 16 θέλω να πω –το ανέφερα και στην εισήγησή μου επί της αρχής, θα το επαναλάβω εμφατικά- ότι πρόκειται για μία αποσπασματική ρύθμιση. Το θέμα του υπαίθριου εμπορίου θα πρέπει να ρυθμιστεί μ’ ένα συνολικό τρόπο, ώστε να παταχθεί το παραεμπόριο και η παραοικονομία. Να γίνει, οπωσδήποτε βάσει διαλόγου, μία συνολική ρύθμιση για το πού θα απευθύνεται το υπαίθριο εμπόριο, πού το στεγασμένο εμπόριο και ποια θα είναι η μεταξύ τους σχέση, ώστε να μην ισχύουν κατά περίπτωση νομοθεσίες και εμπλοκές.
Ανέφερα και το πρωί, επαναλαμβάνω και τώρα, το παράδειγμα της πόλης μου, του Πειραιά, με το γνωστό παζάρι που έχουμε εκεί κάθε Κυριακή. Δεν είναι δυνατόν λόγω των παράνομων που λειτουργούν χωρίς τις απαραίτητες άδειες να δυσχεραίνεται η όλη ζωή μας, η εμπορική δραστηριότητα των υπόλοιπων νόμιμων καταστηματαρχών και εμπόρων, να επιβαρύνεται η ζωή μας, η καθημερινότητα των Πειραιωτών και σε τελική εξέταση να δημιουργείται ένα είδος γκετοποίησης κανονικής στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας και αν μη τι άλλο να αποτελεί μία όχι καλή πρώτη εικόνα της χώρας μας στον άλλο κόσμο.
Βεβαίως και δεν μπορούμε να καταργήσουμε τις υπαίθριες αγορές. Η ύπαρξή τους άλλωστε είναι θεμιτή για πολλούς λόγους, όπως είναι το συμφέρον του καταναλωτή, η ευκολία πρόσβασης, το τοπικό χρώμα, η ποικιλία προϊόντων, το συμφέρον, εάν θέλετε, στην υφιστάμενη οικονομική κρίση του αγοραστή. Οφείλουμε, όμως, να λάβουμε αυστηρά μέτρα, ώστε όλη αυτή η κατάσταση να υπακούει σε συγκεκριμένα όρια, νόρμες και σε εφαρμόσιμους κανόνες, ώστε να μην λειτουργεί καταχρηστικά σε βάρος του οργανωμένου εμπορίου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share/Save/Bookmark Subscribe