Ειδήσεις / Νέα


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
---------------------------------------------------------- 

Παγκόσμια ημέρα ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
Η παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1 Οκτωβρίου. Ως θεσμός, ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90  από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σπουδαία συμβολή τους στην κοινωνία. Στην ίδια λογική, και δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και ζωής, ζήτημα που πρέπει να γίνει πρωτεύον στην κοινωνία μας, ώστε να τους προσφέρονται οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε, πρόσφατα, σε ψήφισμα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη φροντίδα  για τους ηλικιωμένους (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2010-0313+0+DOC+XML+V0//EL&language=EL).
Η πιο συχνή ασθένεια που παρουσιάζεται σε άτομα τρίτης ηλικίας είναι η άνοια, και ειδικότερα η νόσος αλτσχάιμερ. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 οι πάσχοντες  από τη νόσο θα έχουν φτάσει τα 100 εκατομμύρια.

Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

v  Σταυρόλεξα και διάβασμα καθυστερούν την εκδήλωση άνοιας και νόσου αλτσχάιμερ. Όσο πιο δραστήριοι νοητικά είναι οι ηλικιωμένοι τόσο πιο αργά μειώνεται η εγκεφαλική τους ικανότητα. Βέβαια ανεξαρτήτως ηλικίας καλό είναι μα μην αφήνουμε το μυαλό μας να τεμπελιάζει, γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές δραστηριότητες με τις οποίες μπορούμε να ασχοληθούμε από κάτι πολύ απλό έως και δυσκολότερο. Η δια βίου μάθηση είναι ότι καλύτερο για την εξάσκηση του μυαλού.
v  Η σωστή διατροφή είναι σύμμαχος  της καλής υγείας. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Ε μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. Οι ηλικιωμένοι που παίρνουν βιταμίνη Ε καταφέρνουν να μειώσουν το ποσοστό εκδήλωσης άνοιας. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε: ηλιέλαιο, ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια), δημητριακά, αβοκάντο, θαλασσινά, κάστανα, ροδάκινα.
v  Το περπάτημα προλαμβάνει τη γήρανση του σώματος και του πνεύματος. Το περπάτημα ενισχύει τη συνεκτικότητα μεταξύ των εγκεφαλικών κυκλωμάτων. Τα εγκεφαλικά δίκτυα ενισχύονται και αλληλοσυμπληρώνονται με την αεροβική άσκηση. Ενώ, πολλές φορές, μπορεί να τείνουν να μοιάσουν σαν τα εγκεφαλικά κύτταρα ενός εικοσάχρονου.
v  Σωστή και πρόωρη διάγνωση. Ριζική θεραπεία για τη νόσο αλτσχαιμερ δεν υπάρχει. Η σωστή και πρόωρη διάγνωση, ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει, γιατί υπάρχουν φάρμακα που αναστέλλουν την πρόοδο της νόσου.

Οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα

Σε αρκετές χώρες τις Ευρώπης, υπάρχουν κρατικά προγράμματα φροντίδας ηλικιωμένων. Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη προγράμματα από το κράτος πρόνοιας. Υπάρχει μόνο μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ονομάζεται Γραμμή Ζωής και εφαρμόζει το πρόγραμμα ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ για τους ηλικιωμένους. Βάσει του προγράμματος αυτού, σε περίπτωση εκτατής ανάγκης για κάποιον γείτονα ηλικιωμένο, η Γραμμή Ζωής επικοινωνεί μαζί σου για να δώσεις τη βοήθεια σου τη στιγμή που σε χρειάζεται και μέχρι να έρθουν οι πρώτες βοήθειες. Ωστόσο, όπως πολύ σωστά συμβουλεύουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, επειδή οι ηλικιωμένοι άνθρωποι υποφέρουν από μοναξιά, γεγονός που τους οδηγεί, συχνά, σε μορφές κατάθλιψης, καθένας από εμάς μπορεί τον ελεύθερο του χρόνο να κάνει παρέα στον ηλικιωμένο γείτονα του. Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, μια τέτοια σχέση είναι αμφίδρομη, δεδομένου ότι η εμπειρία για τη ζωή που έχει να προσφέρει ένας ηλικιωμένος μπορεί να γίνει σημαντικό εφόδιο για τον νέο άνθρωπο.


Σχετική Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων στις 17 Σεπτεμβρίου 2010
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο
ΘΕΜΑ: «Ελλείψεις υγειονομικών δομών για τα άτομα με Αλτσχάιμερ»
Σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζουν οι υγειονομικές δομές σε όλη τη χώρα για την περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών με Αλτσχάιμερ, την πιο συχνή μορφή άνοιας. Τα Κέντρα Ημέρας στην Ελλάδα είναι μόλις 11, τα Ιατρεία Μνήμης 12, ενώ σχεδόν ανύπαρκτα είναι τα Προγράμματα Φροντίδας στο σπίτι και τα Ιδρύματα μακροχρόνιας παραμονής για εκείνους που δεν έχουν οικογένεια. Επιπλέον, εννέα στους δέκα ασθενείς περιορίζονται στο σπίτι τους. Σήμερα, υπάρχουν 160.000 ασθενείς με άνοια σε όλη την Ελλάδα, αριθμός που ενδέχεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης.
Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη βελτίωση του τεράστιου ζητήματος της έλλειψης κατάλληλων δομών για τα άτομα με άνοια;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Βαΐτσης Αποστολάτος, Α΄ Πειραιώς και Νήσων – ΛΑ.Ο.Σ


---------------------------------------------------------- 
Για προστασία και απόλαυση στον έρωτα…

Σήμερα, το σύγχρονο ζευγάρι μπορεί να απολαύσει την ερωτική του επιθυμία χωρίς το άγχος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, χάριν στις αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης που υπάρχουν. Στη χώρα μας, ωστόσο, υπάρχει ελλιπής ή λανθασμένη πληροφόρηση των νέων για το θέμα της αντισύλληψης, με αποτέλεσμα να έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανεπιθύμητων κυήσεων που τελικώς καταλήγουν στην τεχνητή διακοπή τους (έκτρωση).
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες εκτρώσεις. Βάσει, δε, σχετικών μελετών, μόνο το 3% των Ελληνίδων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά χάπια, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης υπερβαίνει το 45%.
Οι εφηβικές ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και η τεχνητή διακοπή τους, λοιπόν, δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. Το πρόβλημα, όμως, έγκειται στο ότι μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο όχι μόνο την αναπαραγωγική ικανότητα, αλλά και την ψυχική υγεία των εφήβων, δεδομένου ότι επιφέρουν αυξημένη νοσηρότητα στη γονιμότητα και την ψυχική ωρίμανση τους.  
Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι απολύτως αναγκαία η πλήρης ενημέρωση των νέων μας σχετικά με όλες τις μεθόδους αντισύλληψης, την αξιοπιστία και τη σωστή εφαρμογή  τους, καθώς επίσης και η πληροφόρησή τους σχετικά με τις συνέπειες της μη εφαρμογής τους, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης και απόλυτα εμπεριστατωμένης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης εντός και εκτός σχολικής κοινότητας.
Για να μπορούμε να μιλάμε για προστασία και απόλαυση στον έρωτα…

----------------------------------------------------------


Ενδοσχολική βία: είναι τα σχολεία «προθάλαμος» της εγκληματικότητας;

Τη γνωρίσαμε ως φαινόμενο από τις συχνές εγκληματικές ενέργειες σε σχολεία της Αμερικής. Τα τελευταία, όμως, χρόνια βιώνουμε εκδηλώσεις της και στα ελληνικά σχολεία.
Όχι, η ενδοσχολική βία δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Απλώς μέχρι τώρα, τα διάφορα περιστατικά λεκτικής, σωματικής ή ψυχολογικής βίας κατά των πιο αδύνατων-μη επιθετικών μαθητών αντιμετωπίζονταν ως μεμονωμένα γεγονότα. Σήμερα, όμως, τείνουν να μετατραπούν σε περιστατικά οργανωμένης ομαδικής ενδοσχολικής βίας. Και ως εκ τούτου, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, με ιδιαίτερη έμφαση στη λήψη  συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης.
Η σχολική βία αποτελεί παθογένεια της σημερινής εποχής εντός της σχολικής κοινότητας. Οι λόγοι εμφάνισής της ξεκινούν από την ανεπαρκή γονική υποστήριξη και τις καθ’ έξιν βίαιες συμπεριφορές που ενισχύονται από το περιβάλλον και φτάνουν στην ανεξέλεγκτη επιρροή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την εξάρτηση από το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αλλά και το αρνητικό παράδειγμα της ολοένα αυξανόμενης κοινωνικής εγκληματικότητας.
Γι’ αυτόν τον λόγο, προτεραιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, σήμερα, πρέπει να είναι, η συστηματική προαγωγή της ψυχικής και κοινωνικής υγείας με την αξιοποίηση των κατάλληλων διδακτικών μεθόδων, τη δημιουργία νέων κοινωνικών και ψυχολογικών υπηρεσιών εντός του σχολείου, τη συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων και την επιμόρφωση τους επί των τρόπων διαχείρισης τέτοιων φαινομένων, με στόχο πάντοτε την ποιότητα, την πρόληψη και τη φροντίδα που παρέχει η σχολική κοινότητα ως χώρος μάθησης και εργασίας. Στο ίδιο σκεπτικό, απόλυτα αναγκαίες κρίνονται και οι εκστρατείες ενημέρωσης για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας στην Ελλάδα, την έκταση που έχει λάβει, τις μορφές του, τις συνέπειές του και κυρίως τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους.
Το ευρέως γνωστό school bullying έχει εξελιχθεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της βίας και της παραβατικότητας που εμφανίζεται και στην ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό και ο έλεγχός του πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο αποτελεσματικών παιδαγωγικών πρωτοβουλιών, υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού και νομοθετικού προγραμματισμού, με σεβασμό πάντοτε στον ίδιο τον μαθητή και τους όρους της σωστής του διαπαιδαγώγησης.  



Share/Save/Bookmark Subscribe