Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Σχετικά με τα κέντρα τραύματος στην Ελλάδα

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αποστολάτος Βαΐτσης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο σχετικά με τα κέντρα τραύματος στην Ελλάδα, η οποία έχει ως ακολούθως:


ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τα κέντρα τραύματος στην Ελλάδα»

Στη χώρα μας, θέμα τύχης αποτελεί για τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων η εύρεση εξειδικευμένων κέντρων τραύματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης υπάρχουν μόνο τρία ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης αλλά κανένα δημόσιο. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αν υπήρχαν τέτοια κέντρα τότε το 25%-30% των ανθρώπων που πεθαίνουν σε τροχαία θα σώζονταν, οι τραυματίες που μένουν μόνιμα ανάπηροι θα μειώνονταν κατά 20%-30% και τα έξοδα νοσηλείας για τις οικογένειες των θυμάτων θα ελαττώνονταν σε ποσοστό 20%-25%. Δυστυχώς, όμως μέχρι σήμερα  η ανταπόκριση της πολιτείας έχει υπάρξει από μηδενική έως αρνητική.
Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
  1. Για ποιους λόγους θα πρέπει η Ελλάδα είναι ουραγός στο συγκεκριμένο θέμα;
  2. Τι προτίθεται να πράξει άμεσα για το σχεδιασμό και τη σταδιακή υλοποίηση της λειτουργίας τέτοιων κέντρων λαμβάνοντας υπ’όψιν τις σχετικές μελέτες  που αποδεικνύουν την μεγάλη αποτελεσματικότητά τους στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share/Save/Bookmark Subscribe