Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ρύπανση στον ποταμό Καλαμά

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αποστολάτος Βαΐτσης κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη σχετικά με την ρύπανση στον ποταμό Καλαμά, η οποία έχει ως ακολούθως:


ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη.
ΘΕΜΑ: «Ρύπανση στον ποταμό Καλαμά»

Το σπάνιας ομορφιάς φαράγγι του Καλαμά ρυπαίνεται από τα ανεπεξέργαστα αστικά λύματα της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και από τα βιομηχανικά υγρά απόβλητα, τα οποία φαίνεται να διοχετεύονται παράνομα στο Εργοστάσιο Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων Ιωαννίνων. Τα υγρά απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού Ιωαννίνων καταλήγουν στην τάφρο της Λαψίστας ανεπεξέργαστα και από εκεί στον Καλαμά, ενώ, μέσω του ποταμού, διαχέονται στις Παρακαλάμιες περιοχές. Παράλληλα, μετά από αυτοψία που έγινε από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στο εργοστάσιο τον Δεκέμβριο του 2009, παρατηρήθηκε σωρεία παραβάσεων. Πιο αναλυτικά, η μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας δεν λειτουργούσε, οι βιομηχανίες που συνδέονται με το αποχετευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑΙ λειτουργούσε χωρίς άδεια, δεν πραγματοποιούνταν αποχλωρίωση των χλωριωμένων αποβλήτων αλλά και μικροβιολογικές αναλύσεις, το εργοστάσιο δέχονταν προς επεξεργασία μεγαλύτερες ποσότητες αποβλήτων από αυτές που μπορούσε να επεξεργαστεί, δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για τη διαχείριση στερεών και αερίων αποβλήτων, και τέλος, η παρακολούθηση των υδάτινων αποδεκτών ήταν ελλιπής.   
Συνεπώς ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1.      Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τον καθαρισμό του ποταμού και την επαναφορά της περιβαλλοντικής ισορροπίας στην περιοχή;
2.      Τι μέτρα θα λάβει για τη μη κατάληξη των ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων στα νερά του ποταμού;
3.      Σε ποιες από τις παραβάσεις που είχαν παρατηρηθεί από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχει δοθεί λύση;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share/Save/Bookmark Subscribe